Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Fesztivál Akadémia Budapest 10 napos rendezvénysorozatát idén júliusban is nagy érdeklődés és hatalmas siker kísérte

2022.07.31

A Fesztivál Akadémia Budapest 10 napos rendezvénysorozatát idén júliusban is nagy érdeklődés és hatalmas siker kísérte                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

A Fesztivált alapító Kokas Katalin-Kelemen Barnabás művész házaspár olyan sokrétűen színes és tartalmas élménytömeget kínált a közönségnek,  amelyben mindenki megtalálhatta a neki leginkább megfelelőnek ígérkezőket. Ezúttal sem feledkeztek meg az ifjabb zenész generációról, segítve őket a nemzetközi szintű megmérettetésben és a további pályájukon egyaránt.

A programokhoz hasonlóan a helyszínek szintúgy változatosak voltak, amelyet a nézők egy része nemtetszéssel fogadott, különös tekintettel az eredetileg meghirdetetthez viszonyított változtatásokra. A többség azonban ezt úgy tekintette, mint lehetőséget újabb koncerttermek megismerésére. Míg korábban zenetörténész kalauzolta a hallgatóságot a művek és az előadók között, addig most ismét Kelemen Barnabás ragadta magához eme szerepkört, amellyel minden sallangot mellőző keretet adott az előadásoknak.

 

Több év alatt a közönség megismerte a fellépők egy részét, akik rendszeres visszatérői a Fesztiválnak, de mellettük újabb arcok is feltűntek. Ami mindenkin észrevehető, az az elkötelezettségük a kamarazenélés mellett. Sok zenész nyilatkozatából a közönség már megtudhatta, hogy számukra ez a fajta muzsikálás mennyire próbára tevő feladat, milyen különleges kihívás. Úgy vélem, a másik oldalon pedig a közönség nem mindennapi  interpretáció  születésének a részese lehet, legalább is jómagamnak nagy élményt jelent testközelből látni, ahogyan figyelnek egymásra, ahogyan lélegzet visszafojtva hozzák létre az együttműködést a zeneművek legjobb megszólaltatására, és ahogyan örülnek a végeredménynek, mint közös sikernek. Nincs nagy és még nagyobb sztár, hanem vannak a kamarazenekar tagjai, akik az általuk megszólaltatott mű előadásának rendelik alá magukat és művészetüket.

 

A műsorra tűzött zenei alkotások és előadóik egyaránt káprázattal töltötték el a közönséget, ezért nehezen vállalkozom közülük kiemelésre, már csak azért is, mert nem vettem részt minden hangversenyen. Engem különösen maradandó élménnyel gazdagítottak az elhangzott következő  remekművek:

Csajkovszkij: E-moll trió, Bogányi Gergely, Kelemen Barnabás, és Fenyő László hangszeres előadóművészekkel a BMC Koncertteremben (1. fotó),

1.-fotoboganyi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Schubert: A-dúr (pisztráng) zongoraötös, amelyet hegedűn, brácsán, zongorán, csellón, és nagybőgőn szólaltatott meg Baráti Kristóf, Maxim Rysanov, Berecz Mihály, Kokas Dóra, és Knut Erik Sundquist, a Hold utcai református templomban (2. fotó),

2.-foto.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Olli Mustonen: Nonet No. 2, Baráti Kristóf elsőhegedűs vezetésével, már említett művészek mellett Alissa Margulis, Vide Frang, Jonian Alias Kadesha és Vashti Mimosa Hunter előadásában (3. fotó).

 

 

 

 

3.-foto-1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A záróhangverseny utolsó darabjaként, mintegy a tíznapos zenei sorozat megkoronázásaként hallhattuk J. S. Bach: 3. G-dúr Brandenburgi versenyét, Kokas Katalin elsőhegedűs vezetésével, már említett művészek mellett Kelemen Gáspár, és  Wang Rebeka hangszerén

 

Ami nem hagyható említés nélkül, az a bensőséges, ugyanakkor emelkedett hangulat, amely ezúttal is áthatotta a Fesztivál minden helyszínét és minden eseményét, köszönhetően Kokas Katalin és Kelemen Barnabás személyiségéből áradó, mindenkire átragadó közvetlenségnek, a zene iránti alázatnak, a közönség tiszteletének, no és a közönség elismerő lelkesedésének. Illusztrálásként ide még két fotó kívánkozik: a művészek felszabadultan örülnek az előadott darab sikerének  a művészek és a közönség megköszönik egymásnak a tapsot, illetve az élményt, együtt búcsúzva a zene ünnepétől     

Aki bármelyik programnak részese lehetett, azt hiszem, hozzám hasonló hőfokon élte át. Aki idén nem jutott el a Fesztiválra, jövőre megpróbálhatja pótolni az elmulasztottakat.

szarvas-kokas-kelemen052-masolata--2-.jpg

 

 

 

 

 

 

A szerző(J) Kokas Katalin Kelemen Barnabás