Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Labdarugó Európa bajnokság hivatalos szurkolói zónájából jelentem

2021.07.03

A Labdarugó Európa bajnokság hivatalos szurkolói zónájából jelentem

A bajnokság 21. napját így tudnám összefoglalni. Két mediteran ország a legjobb négy között.. Kevés gól jellemezte a negyeddöntő 2021 július 2-i mérkőzéseit. Svájc Spanyolország:1.1 tizenegyesekkel Spanyolország jutott tovább. Olaszország Belgium 2:1

Julius 2-án a városligeti hivatalos szurkolói zóna média szobájában három negyed hatkor helyet foglaltam a négy vetítő egyikénél lévő asztalnál magam elé készítettem egy pohár vizet és ropit és  a képernyőre bámultam

Csapatkapitányuk, Granit Xhaka nélkül voltak kénytelenek kiállni, a svájciak és a Fortuna  gyorsan elengedte a kezüket: a 8. percben kaptak egy roppant balszerencsés gólt – Jordi Alba 20 méteres, ballábas kapáslövése a Denis Zakaria lábán megpattanva jutott a hálóba (0–1) –, majd a 23. percben sérülés miatt le kellett cserélni egyik támadójukat, Breel Embolót.

 
 
 

A svájci szövetségi kapitány  Vladimir Petkovic emberei természetesen nem törődtek bele a sorsukba, többször eljutottak a spanyol kapu közelébe, csakhogy a szünetig nem tudtak veszélyt teremteni, bár kiharcoltak szögleteket, a kaput egyszer sem találták el.

A spanyolok  megbecsülték a korán ölükbe hulló lehetőséget, nem vállaltak kockázatot A spanyol hozzáállás hasonló volt a második játékrész elején is, bár Dani Olmo becserélése, két gyors meglódulása jelezte, hogy Luis Enriquének nem lenne ellenére a gyors második gól.  A svájciak tovább növelték fölényüket a szögletversenyben, az 57. percben már a nyolcadiknál tartottak, annál éppenséggel centiken múlt az egyenlítésük – Zakaria alig fejelt a bal kapufa mellé.

A 65. percben: a svájciak a meccs folyamán először eltalálták a kaput! Steven Zuber estében, közelről leadott lövését Unai Simón még védte, aztán a 68. percben „, veszélytelennek látszó támadás során Pau Torres és Aymeric Laporte odaszerencsétlenkedte a labdát Remo Freuler elé, aki középre játszott, és Xherdan Shaqiri jobbal a jobb sarokba gurított (1–1).

 
 
 

Felpörgött a mérkőzés, utolsó húsz percre készülhettünk, csakhogy jött az újabb fordulat: a 77. percben Michael Oliver játékvezető kiállította a svájci Freulert, aki egy veszni látszó labdára csúszva kisodorta Gerard támaszkodó lábát.

Innentől mindkét fél a rivális döntő hibájára vadászott: a spanyolok a támadótérfélen járatva a labdát keresték a rést az ellenfél védelmén, az emberhátrányban kontrákra ítélt svájciak a sok jó spanyol passz között lesték az áhított egy végzetesen rosszat de az nem következett

A rendes játékidő végéig  a játékosok már a hosszabbításra készültek. A hosszabbítás első felében sem: a spanyol nyomás alatt recsegett-ropogott a svájci védelem, csakhogy Yann Sommer aki mérkőzés hőse volt bravúrok sorozatával elhárított minden veszélyt. A svájci kapus a ráadás második tizenöt percében is rendre oda helyezkedett, ahová a labda jött – és nemegyszer jött. Védési mutatójának javulása részben persze annak is köszönhető, hogy a spanyol lövések/fejesek vagy nem voltak elég erősek, vagy nem voltak elég helyezettek.

 
 
 

Újabb gól nem született, jöhetett a tizenegyes párbaj, ahol a svájciak ötből csak kettőt tudtak értékesíteni. A párbaj amely bár  a spanyol Sergio Busquets kapufájával kezdődött, és amelyben bár Sommer megint védett egyet, mint a franciák ellen – végül a spanyolok örömtáncával ért véget. Svájci részről Schär, Akanji és Vargas is hibázott (Unai Simón két kísérletet védett – őt választották a meccs emberének!), két spanyol csereember, Gerard és Mikel Oyarzabal nem, így Spanyolország 3–1-re megnyerte a párbajt, és továbbjutott.

A hosszabbítás és a tizenegyesek miatt nem sok idő maradt,hogy felkészüljek az Olaszország Belgium találkozó nézésére eszem egy kis gyümölcs kompótot beszerzek egy pohár ásványvizet és ropit és kezdődik a meccs. Körül nézek a média központ fél házzal üzemel.

Az első gólra 30 percet kellett várni A belga csapat beszorul a kapu elé először Chiesa lövése lepattant, majd Spinazzoláét szögletre mentik. A szögletet Vermaelen kifejeli, de nem tudnak felszabadítani a belgák A tizenhatos előterében Verratti megszerzi a labdát átpaszolja Barellának aki néhány csel után kb. 7 méterről a kapú jobb oldalába bombáz.  1.0 vezetnek az olaszok. A 44. percben Insigne vezeti a labdát kicselezi Tielmanst, elfelejtik megtámadni. 19 méterről jobb belsővel a kapu baloldalába lő. a 46 percben a hosszabbításban Di Lorenzo a tizenhatos sarkánál fellöki Dokut.. Az esetet megnézik videón, de megadják. A tizenegyegyest Lukaku magabiztosan értékesíti Olaszország Belgium 2:1. Az eredmény a második félidőben nem változott.

Szarvas István

Forrás. Nemzeti Sport.hu