Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Biszak Bogáta : A felhasználok visszajelzése számunkra fontos

2020.09.25

 Biszak Bogáta : A felhasználok visszajelzése számunkra fontos

 

Az Arcanum Digitális Tudománytár (rövidítve ADT) egy magyar nyelvű folyamatosan bővülő digitális könyvtár, amely korabeli kézikönyveket, lexikonokat, folyóiratokat, napi- és hetilapokat tesz közzé az interneten. A dokumentumok minden szava, kifejezése kereshető, a keresések találati listája bárki számára böngészhető, a dokumentumok, pdf-ek megtekintéséhez előfizetés szükséges. Vannak intézmények, ahol előfizetés nélkül elérhető az adatbázis,  az ingyenes válogatásukban pedig szemügyre vehető a felület.  A rendszert én is kipróbáltam  a cég  egyik munkatársával, Biszák Bogátával a cég budai irodájában beszélgettünk . 

biszak-bogata.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SZ. I. Milyen célból jött létre az Arcanum Digitális Tudománytár?

B.B. A cég harminc évvel ezelőtt jött létre 2014 óta lehet előfizetni a szolgáltatására, amelyek folyamatosan bővülnek. Célként azt tűzte ki, hogy az előfizetők hozzáférjenek több száz hazai és tudományos és szakfolyóirat korábbi számaihoz.

SZ. I. Kik használják és milyen célból szolgáltatásaikat?

B. B A felhasználók főként történészek , családkutatók. de sokan nosztalgiázva " lapozgatják".

Van például aki megnézi mi történt egy bizonyos  napon esetleg születése napján, vagy azt mit írtak egy fontos eseményről. Sok blog is felhasználja történelmi forrásként.

SZ. I.  Úgy gondolom , hogy az újságírók anyagot gyűjtenek cikkeikhez továbbá megnézik, hogy a digitális archívumban milyen újságokban jelentek meg cikkeik korábban.. Én több, mint ezer cikket írtam különböző újságokbaTíz cikkemet találtam meg a szerb Új Szóban több magyar újágban összesen tízet.

SZ. I: Önt milyen szempontok vezérelték,hogy részt vegyen a cég  vezetésében?

B.B. Óvónő és mentálhigiénés  közösségi segítő a végzettségem , gyerekekkel foglalkoztam hét év után úgy döntöttem ,hogy részt vállalak családunk cégében. Pont szükség volt valakire aki az akkor induló ADT -vel kapcsolatos szerződésies, marketing és ügyfélkapcsolati munkákat végezze.

SZ. I: Milyen előnye van az önök könyvtárának egy nem digitális könyvtárral szemben?

B. B.A fő előnye minden egy helyen elérhető nem kell több könyvtárba menni. ez meggyorsítja a keresés. olyan találatokra is bukkannak a felhasználok az adatbázisban amire nem gondoltak volna, hiszen közel 30 millió oldalban történik a keresés. Így olyan újságokban is amit különben meg se néztek volna. Mondok egy példát ilyen újság a Borszem Jankó ( kormánypárti élclap)  1893 végén Márk Lajos karikatúráival  beszámolt a Műcsarnok téli kiállításáról. Így megtudtuk, hogy nézett ki ebben az időben kiállított Dudits Andor festmény.

SZ:I: Miért a bibliákat digitalizálták először és felsorolna néhányat?

B.B. Mert a legnépszerűbb , legtöbbet hivatkozott könyv

Az alábbiakat dolgoztuk fel, melyek az ingyenes Kézikönyvtárban érhetők el, erre nem kell előfizetni.

 Biblia. Szent István Társulat fordítása Jegyzetekkel Bibliatéka
Biblia (Vulgata editionis) Bibliatéka
Biblia Hebraica
Biblia. Károli Gáspár fordítása Bibliatéka
Biblia. Károli Gáspár fordítása Hangzóanyag
A Könyvek Könyve Hangzóanyag
Református Biblia (Kálvin János Kiadó) Bibliatéka
Bible (Authorized King James version) Bibliatéka
Bibel (Nach der übersetzung Martin Luthers) Bibliatéka
Biblia. A Magyar Biblia Tanács fordítása.

 

SZ.I. Jelenleg hány oldal érhető el mennyivel növekszik havonta?Az arckép felismerő fotó mennyi?

B.B. Jelenleg 29773487 oldal érhető el októberben elérjük a 30 millió oldalt, havonta több százezer oldal a növekedés. Az arckeresőben 10 millió kép van.

SZ: I: Képzelje egy veszprémi újságban megleltem hasonmásom azt hittem én vagyok

 

SZ: I: Mennyi a feldolgozott folyóirat szám vannak külföldön magyarul megjelentek?

B: B:  Feldolgozott 2371 folyóirat címünk van jelenleg, ez a szám minden hónap elején bővül, kb 98 %-ban  Magyarországon megjelent, de ausztráliai, amerikai emigráns magyar lapok is megtalálhatók

SZ.I.Valóban fontosak  ausztráliai és amerikai  dél amerikai lapok de legalább ennyire a cseh szlovák szerb ukrán román lapok . Például olyan magyar nyelven megjelent interjút találtam Oriana Fallacival  a szerb Magyar Szóban amelyek  Magyarországon nem jelentek meg

 

SZ:I: Hogyan történik a feltöltés?

 

B:B. A feltöltés folyamata szkennelés jpg formátumban utána OCR programmal felismertetjük a szöveget, és kétrétegű pdfet készítünk, melynek köszönhetően a felhasználók az eredeti dokumentumot látják, a szöveg pedig kereshető.

SZ:I:Fejlesztik a rendszert?

B:B Az ADT-t folyamatosan fejlesztjük pl már kiadás helye szerint is lehet listázni a címeket térkép alapján, értesítést küldünk frissítéskor új találatokról, illusztrációra is lehet keresni. A felhasználók visszajelzése számunkra nagyon fontos, azok alapján is történnek a fejlesztések pl most új fejlesztés a könyvjelzők címkézése. Nagy hangsúlyt kap a szoftver fejlesztése is, a mesterséges intelligenciának köszönhetően használható arckereső szolgáltatásunk. Minél több folyóirat digitalizálása mellett elindultunk a könyvek irányába is.

SZ.I. Van olyan amit nem kérdeztem, de szívesen megosztaná olvasóinkkal?

B.B Vannak ingyenes szolgáltatásaink is:Hungaricana elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Kézikönyvtár régi kiadványaink nagy része elérhető közös keresővel. lMapire térképes adatbázis.  A folyamatosan bővülő gyűjtemény a nagy katonai felmérések mellett, kataszteri és várostérképeket is tartalmaz, amelyeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg tudunk jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni. Csak a térképszelvények letöltéséért kell fizetni.Csak intézményekből érhető el szaktars.hu oldalunk, ez az adatbázis azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.