Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borkai Zsolt: A torna az atlétika és az úszás után a harmadik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportág

2019.12.08

Borkai Zsolt: A torna az atlétika és az úszás után a harmadik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportág

Győrben tartottak sajtótájékoztatót 2019 június 17-én a junior világbajnokság szervezői

 Magyar Zoltán, az MATSZ elnöke kiemelte, nagy sportdiplomáciai siker, hogy a magyar szövetség kezdeményezésére junior világbajnokságot tartanak, ráadásul éppen Magyarországon. Rámutatott, szigorú előírásoknak kell megfelelniük az infrastruktúrát, illetve a helyiségeket, tornaszereket illetően: egy verseny-, egy bemelegítő- és két edzőcsarnokot kell felszerelniük. Hangsúlyozta, a világbajnokság után a hazai klubok is profitálhatnak ebből az infrastruktúrából, a szövetség ugyanis megvásárolja a tornaszereket, később pedig kiadja a fővárosi, illetve a vidéki egyesületeknek használatra.

Borkai Zsolt, a rendező város, Győr polgármestere arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a kisalföldi megyeszékhely az állami támogatás mellett több százmillió forinttal támogatja a verseny megrendezését. Rámutatott, Európa egyik legjobb edzőtermét építették fel az eseménynek helyet adó Olimpiai Sportparkban. Hozzátette, Magyarországon az utóbbi években kicsit háttérbe szorult a torna, pedig az atlétika és az úszás után a harmadik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportág. Ezért is fontos, hogy itt rendezhetik meg ezt a vb-t.

A sajtótájékoztatón bemutatták a vb hivatalos promófilmjét, amellyel mostantól az eseményt népszerűsítik. A Győrben elkészített filmben a többszörös junior válogatott Szujó Hanna és az ifjúsági olimpiai érmes Balázs Krisztián kapott főszerepet. A verseny kabalaállata a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál kabalafigurája, Hugoo, a kakas lesz.

A nemzetközi szövetség (FIG) magyar kezdeményezésre írta ki ezt a versenyt, amely mérföldkő lehet az ott elinduló juniorkorú tornászok fejlődésében.  A június utolsó hetében megrendezendő világbajnokságon nemcsak a jövő, de a jelen klasszisait is láthatja a közönség, hiszen ezen a világversenyen a lányoknál és a fiúknál is az utolsó két utánpótlás korosztályhoz tartozó versenyzők indulnak, így elképzelhető, hogy leendő tokiói olimpikonok is megfordulnak a győri Audi Arénában.

A magyar csapatot a lányoknál Makovits Mirtill, Szujó Hanna és Szilágyi Nikolett alkotja, míg tartalékként Szmirnov Anna tagja a keretnek – erről április végén döntött Draskóczy Imre, a lányok szövetségi kapitánya.