Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén

2017.07.16

Burton Lee: Öt éven belül már űrhajósok is lesznek a Mars űrhajó fedélzetén

 

szarvas_burton.jpg

 

 

 

 

 

Burton Lee  professzor és a szerző

 

Burton Lee a Stanford Egyetem professzora is részt vett azon a sajtótájékoztatón 2017 januárban Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Székházában ahol bejelentették, hogy hazánk csatlakozott az Európa Űrügynökség nemzetközi technológiai transzfer hálózatához. Az Űrügynökséghez (ESA) Magyarország 2015 novemberében csatlakozott.

A sajtótájékoztató után Burton professzor készséggel  válaszolt lapunk kérdéseire.

Professzor Úr! Milyen előnnyel jár ez a csatlakozás Magyarország számára?

Mindenképpen lehetőséget biztosít, hogy a különleges  űrprogramokban részt vegyen, bár Magyarország évente 2.3 milliárd forinttal járul hozzá az ügynökség munkájának költségéhez ennek az összegnek nagy részét visszapályázza.

Ön azt mondta előadásában, hogy Elon Musk szerit 2050-re már egy millió ember élhet a Vörös bolygón.. Mit gondol lesznek köztük magyarok is?

Azt nem tudom,hogy addigra mennyi lesz a Föld lakossága, de gondolom hogy több ezer magyar is benne lesz a millióban. Természetesen, ha így döntenek.

 A NASA a Hold program után visszafogta magát . Mit gondol mikor indul az első emberrel a Marsra űrhajó?

2016 szeptemberében volt Mexicóban  Guadalajarában a 67. Világűr Kongresszus ahol szeptember 27-én Elon Musk, akit önök a Tesla autókról ismernek elmondta, hogy öt éven belül elindul az első ilyen űrhajó nyolcvan millió km-es útjára, de ezt nem a NASA fogja koordinálni, hanem az űriparral foglalkozó magáncégek. A rakétákat a Space X fejlesztette ki, ezek újrafelhasználható rakéták lesznek

A visszajövetel , hogy lesz?

A jelenlegi állás szerint a horribilis költségek miatt csak az oda utazásra gondolnak.

Mit gondol magyar űrhajós mikor mehet a Marsra?Mintegy tíz évvel ezelőtt Szekeres Imre akkori honvédelmi miniszter egy interjúban azt nyilatkozta nekem szívesen repülne a vörös bolygóra ,szintén ebben az időszakban Farkas Bertalan tábornok magyar űrhajós az mondta, hogy a következő magyar űrhajós valószínűleg a Marsra repül.

Erre nem tudok válaszolni . Viszont ezekhez az utakhoz lehetnek olyan feladatok amelyekben magyar cégek részt vehetnek.

Burton professzor 15 éves befektetési tapasztalattal rendelkezik űrhajózási területen. A Szilícium völgyben tevékenykedik.

Szarvas István