Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csikszentmihályi Mihály: A kinaiak az ókorban már tudtak a Flowról

2022.07.31

Csikszentmihályi Mihály: A kinaiak az ókorban már tudtak a Flowról

2022.07.31

Csikszentmihályi Mihály: A kínaiak az ókorban már tudtak a Flowról

 

 

Csikszetmihályi Mihály professzorral 2017 szeptember 15-én beszélgetünk  Budapesten egy Nevelésügyi konferencia ebéd szünetében.

 

Szarvas István (Sz. I.): Professzor úr, utoljára a Prima Primissima díjátadáson találkoztunk 2015 december 4-én  ahol ön Prima Prisssima díjat vehetett át. Akkor nekem azt mondta, hogy most már többet leszek Magyarországon.  Örömmel tapasztaltam, hogy tegnap előtt is tartott a Corvinus Egyetemen egy előadást, most pedig ezen a konferencián. Professzor úr! Hogy határozná meg mi a flow?

Cs.M: A flow élmény az elme működésének egy olyan állapota melynek az ember teljesen elmerül abban amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik minden más eltörpül mellette bármi áron folytatni törekszik.

Sz.I. Professzor Úr! Amikor a díjátadás után kérdeztem,hogy flow élményben volt. azt mondta, hogy nagyon örül, de nincs flow állapotban. Mondana egy példát amikor flowban  volt ?!

Cs. M. Szívesen. Amikor a II. Világháború alatt potyogtak a bombák 8éveskoromban voltam és sakkoztam nem zavartak alégitámadások amikor játszottam. Akkor flowban voltam.

 

Mik a közeljövő magyar programjai?

 

Csíkszentmihályi Mihály (Cs. M.): Találkozom Vécsey Zsadánnal  az ALEAS Sims társalapítójával, akivel kifejlesztettünk  egy szimulációs vezetési játékot úgy hívják Fligby (Flow is Good Business for You)  Együtt működök Emberi Erőforrások Minisztériummal, Balogh Zoltán  miniszterrel és Novák Katalin álam titkárral  együtt csinálunk közös kutatást  Magyarországon és külföldön élő  tehetséges magyar iskolás gyermekek között, próbálunk kreativitást belevinni az iskolai szervezetbe.

Sz. I.: Ön egyszer korábbi interjújában nyilatkozta, hogy az önök családja nemzetközi család. Erről mondana néhány szót?

 

Cs. M.: Először is feleségem  Isabella lengyel. Lengyelországból jött Amerikába a családjával. Két fiam van, az egyik Mark kínai szakértő ókori kínai nyelv kutatással foglalkozik egy kínai egyetemen neki  a felesége írországi családból származik, a másik pedig, aki a robotokat építi, Christofer. A robotos  egy portugál szigeten, az afrikai tengerparton, Madeirán, és az ő felesége portugál származású, , Goa,  szigetéről származik.   Unokáim mind beszélnek kínaiul, portugálul, angolul.  Egy van, aki kezd magyarul beszélni, de remélem a többi is fog.

Sz. I.: Gondolkozva ezen a flow-n, arra lennék kíváncsi,  lehet hogy az én meglátásom helytelen-e, hogy erről a flow-ról már az ókorban is tudtak, csak nem írták le?

 

Cs. M.: De igen, az ókori kínaiak. Kaptam levelet Kínából, hogy hát ez a flow, ez egész ugyanaz, amit a tao vallás 2000 évvel ezelőtt... A neve az nem flow volt, hanem Jü.  A Jü az azt jelentette, hogy úgy járni, hogy a lábad ne a földet érje, szóval lebegni. A mahabharatába, óhindu szanszkrit nyelvű eposzokban költészetben  a hősök úgy élvezték a háborút, hogy csak úgy táncoltak, és vívtak. Egyszóval élvezték a harcot.  Vannak érdekes példák

.Sz. I.:. Azt mondják, hogy a magyarok nem mosolyognak.  Ez is egy pozitívum, hogy  a Balog miniszter meg az államtitkár a Novák Katalin ezen lehet, hogy elgondolkozott, és azért hívták önt, hogy többet mosolyogjanak itt Magyarországon. Valóban ön is így látja, hogy a magyarok nem mosolyognak, mondjuk, más országokhoz képest? Vagy ez egy badarság?

 

Cs. M.: Én nem tapasztaltam a mosolygás hiányát. De viszont igaz, hogy a nemzetközi tanulmányok, ahol azt kérdezik az embertől, hogy mennyire boldog vagy, és a magyar válaszok, az átlag magyarságtól nagyon alacsonyak. Csak egy kicsit magasabbak, mint Ukrajna vagy Belorusszia, a volt orosz köztársaságok, amik már nagyon szenvedtek a háború alatti. Franciaországban például, mikor Charles de Gaulle volt az elnöke, és egy újságíró megkérdezte őt a televízióban, hogy Monsieur Président, maga boldog ember? És a de Gaulle azt mondta, ilyen hülyének gondol hogy én erre válaszolok.

]Sz. I.: Sértésnek vette?

 

Cs. M.: Sértésnek. Ezt nehéz ezt megérteni, hogy a boldogság az nem ilyen. Az ember úgy érzi, hogy amit csinál az fontos, és bele van illeszkedve a munkába. És akkor annyira boldog, amennyire emberek rendszerint lehetnek boldogok.

Sz. I.: Professzor úr, épp holnap lesz a Tudományos Akadémián nekem egy könyvbemutatóm. Egy i interjúkötet, ebben a kötetben professzor úr még nem szerepel de a következőben feltétlenül, mert most már  anyagom van önnel. Úgyhogy akkor mindenképpen legalább két hónappal előtte meghívom, hátha  el tud jönni majd a professzor úr a következő könyvem bemutatójára.  Bízom benne ,hogy többet lesz itt Magyarországon.

Cs. M.: November 22-én lesz egy konferencia a Magyarországon akkor visszajövök és előadást tartok.

.Sz. I.: Nagyon szépen köszönöm, professzor úr.  Jó egészséget kívánok! És szeretném, ha nem másfél év telne a következő találkozásunkig.

csikszentmihalyi-mhalyi--szarvas-masolata--2-.jpg

Csikszentmihályi Mihály(J) és a szerző