Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élet a szerv-óra alapján

2020.01.04

Élet a szerv-óra alapján

A biológiai óra – Szervóra

 Az egészség iránytűje

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének titka egyszerű: kövessük biológiai óránk ritmusát minden egyes napon, minden egyes éven, egy egész életen át.

Biológiai óra, szervóra - biobolt

 Az ember biológiai órája 24 óra alatt jár körbe egyszer, szemben a kismutatóval, mely egy nap két kört ír le.

A nyugati irodalom is ismeri a bioritmusokat, de a keleti gyógyításban kiemelt szerepet játszanak. A bioritmus keleti felfogására épül az óra.

Tizenkét működési terület követi egymást két óránként; ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust. Menjünk végig ezeken a területeken. 23 órától hajnali egy óráig „uralkodik” az epehólyag.

Ez szorosan összefügg a máj működési területével, amely egytől háromig a legaktívabb. Sokunknak vannak alvászavarai; felébredünk hajnalban; bizonytalan, diffúz fájdalmak jelentkezhetnek, de az okát nem tudjuk. Ilyen esetekben az óra figyelmünket az epe-máj működési zavarai felé fordítja; lehet, hogy epekő okozza a panaszokat, de lehet, hogy a késői nehéz vacsora, vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását jelzi a gyötrődő, kínlódó máj és epeműködésünk.

A másnapi frissesség titka tehát a korai fekvés. Hajnali 3 és 5 óra között, a tüdő működési területének maximuma idején a leggyakoribb az asztmás roham, a fulladás, a köhögés. (Ide tartozik a légcső, az orr, a mandulák is. Mindezek együtt biztosítják a megfelelő légcserét.) Ilyen esetre tartson ágya mellett egy pohár mézes vizet, s ébredés után kezdje ezzel a napot!

Öttől hétig a vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása nagyon fontos az egészség megőrzésének érdekében: ebben is nagy segítséget nyújt Önnek a Szűztea.

Hét után az üres gyomor jelez, amely kilenc óráig emészt a legjobban, majd kilenc órakor a lép és a hasnyálmirigy következik. Mindkettő szempontjából fontos a gazdag reggeli, különösen cukorbetegek számára. A mondás úgy tartja: „reggelizzen, mint a király”. Reggelije legyen meleg folyadékban, fehérjében, energiában gazdag – a gyomor meridián a meleget kedveli. Ilyenkor különösen jó hatású a Gyomortea és a Gyomor Meridián kapszula.

Ezután következik a szív, amely 11 és 13 óra között a legaktívabb. Sok szívbeteg hamarabb menne orvoshoz, ha tudná, hogy déli fáradékonysága komoly figyelmeztetője lehet a szív kezdődő gyengeségének. A Távol-Keleten 12 körül hagyományosan fél óra pihenőt tartanak, ami jelentősen csökkenti a szívinfarktus veszélyét, különösen idős korban.

13-tól 15 óráig a vékonybél időszaka következik. A vékonybél az immunrendszer  legfontosabb része, ezért a frissen készült meleg ebéd alapvetően hozzájárul az immunrendszer karbantartásához.

Délután 3-kor kerül sor a húgyhólyagra. Az ezt követő két óra alatt nagy mennyiségű tea és gyógytea fogyasztása javasolt a vizelést irányító húgyhólyag karbantartására és a belső meleg lehűtésére. Ez egyszersmind a vesét is karbantartja, amelyre a következő időszakban, öt órától kezdve kerül sor. A vese és az öregedés kapcsolata közismert. A vese energiájának megőrzéséért kerülni kell a túl nehéz, zsíros, sós vacsorát – a Távol-Keleten hagyományosan öt óra után már egyáltalán nem ettek. Ilyenkor nem szabad nehéz fizikai munkát végezni vagy szexuális életet élni. Jó hatású a vese-meridián melegítése, masszázs, akupresszúra.

19 órakor válik a legaktívabbá a szívburok, amely a szív esszenciáját, a vér és energia forrását védi. Ilyenkor hasznos a szívburok-meridiánnak, azaz a kar válltól csuklóig terjedő ízületi pontjainak a masszírozása, ütögetése. A fizikai erőfeszítés és sport ilyenkor már az éjszakai alvás ellen dolgozik. Ajánlott viszont a séta, amely az oxigén-ellátás megnövelésével nagyon hasznos a szívburok egészsége számára. Este kilenckor kezdődik a „három melegítő” köre. A hagyományos kínai felfogás ezen a szív-tüdő, a lép-gyomor és a vese-húgyhólyag együttesét érti, amelyet egyetlen funkcionális csoportnak tekintenek, s amely ebben a két órában összehangoltan, együtt működik. Ez az időszak a nyugalomé, a békés, nyugodt együttlété, a zenehallgatásé és sétáé, majd a szexuális együttlété. A feszültség, düh, idegesség, szélsőséges érzelmi állapotok ebben az időszakban az egész másnapi napra kihatással vannak. Bármennyire csábító, kerüljük ilyenkor a tévében is a rossz híreket, a felizgató filmeket.

A biológiai óra ismerete és használata közelebb visz bennünket életműködésünk jobb megértéséhez, s egy egészséges napi ritmus kialakításához. Segít tisztázni bujkáló betegségeink hátterét, korábban és könnyebben lelepleződik a „tettes”, a beteg szerv, ha jobban ismerjük önmagunkat.

A hagyományos kínai felfogás szerint a biológiai óra elleni három legnagyobb vétség az esti alkohol, az éjszakai alvás előtti erős stimulálás (kávé), és a reggeli szex: ezek az egész rákövetkező naptól veszik el az energiát.

Az embernek, környezetének és bioritmusának harmonizálása a hosszú élet titka. Bármilyen erőteljes legyen is valaki, hosszú időn át nem élhet büntetlenül e kettő ellenére.

A szervórával és a környezettel összehangolt életmód révén azonban bármilyen körülmények között lehetséges harmonikus, egészséges, hosszú életet élni

Szervóra, Biológiai óra - biobolt

 
Tudtad, hogy  a szerveinknek vannak működési és pihenési ciklusai?  

Kínai orvoslás - szervóra

A kínai szervóra azon az elven működik ahogyan szerveink meghatározott időben
működnek illetve pihennek. Minden szervnek megvan a napi maga működési pihenési ciklusa. Ez azt jelenti hogy az anyagcsere-folyamatoknak, a  táplálkozásnak,
pihenésnek, alvásnak, testmozgásnak megvan a megfelelő ideje. 
 
12 fő szervünk van, melyek kétóránként "váltják egymást" és a maga idejében az éppen
aktuális legintenzívebben dolgozó szervünk birtokolja szinte az összes energiánkat. Ezt 4000 évvel ezelőtt ismerte fel a kínai orvostudomány.
Egyensúlyban az energiaáramlás
Nem megfelelő időszakban való táplálkozás esetén az energiaáramlás egyensúlya  felbomlik.  
Például, ha késő este jól bevacsorázunk, éjjel egy és három óra között arra ébredhetünk hogy un. nehéz érzés van a gyomrunkban. A legtöbb betegség esetében is abban a napszakaszban, - órában jelentkeznek legintenzívebben az adott betegségre jellemző tünetek, amikor a beteg szerv a napi ciklusának megfelelően a legintenzívebben működik. 
 
A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése
harmonikus. Ez az energia a csí(Qi), a vitalitást, életerőt jelenti. A keringés akadályoztatása betegséghez vezethet. Ha a beteg szervnél figyelembe vesszük, hogy mely időszakban működik a legaktívabban, és abban az időszakban juttatjuk be a szerv kezeléséhez segítséget nyújtó anyagot, hatványozott sikert érünk el.
 
A kínai szerv-óra, testünk 12 csatornáját mutatja. Mindegyiknél megfigyelhető egy
olyan kétórás periódus, amikor a csi áramlása maximális
 
Nézzük meg mely időszakokban mely szerveink dolgoznak a legaktívabban és mikor
érdemes a beteg szervet kezelni
 

A SZERVEZET AKTIVITÁSA

 
1 és 3 óra között: - MÁJ
A szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni. A máj kezelését azonban délután 2-3 között célszerű kivitelezni.
 
3-5 óra között: TÜDŐ, LÉGUTAK, FÉRFI REPRODUKTÍV RENDSZER
A tüdő aktív ideje, ekkor készül fel az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.
 
5-7 óra között: VASTAGBÉL 
Ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni.
 
7-9 óra között: GYOMOR 
A gyomor ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni. Ez a bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggeli ideje.
 
9-11 óra között: IDEGRENDSZER, LÉP
Testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk
igen magas. Ez a munka, tanulás ideje. 
 
11-13 óra között: SZÍV
11 óra a szívciklus csúcspontja, ez a sportolás ideje.  Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.
 
13-15 óra között: VÉKONYBÉL
lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni.
 
15-17 óra között: HÚGYHÓLYAG
A húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot.
Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energia bedobással.
 
17-19 óra között: VESE
vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. Ilyenkor érdemes elfogyasztani a könnyű vacsorát is.
 
19-21 óra között: SZÍVBUROK, VÉREDÉNYEK
Ilyenkor indul a szívburok és a vér munkaideje.
Ha ilyenkor eszünk, azt már szervezetünk nem dolgozza fel, hanem elraktározza. Érzékeink kifinomulnak, menjünk színházba, olvassunk, hallgassunk zenét. Felkészül szervezetünk az éjszakai pihenésre.
 
21-23 óra között: „HÁRMAS MELEGÍTŐ”  
A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa. Ez az időszak a pihenés ideje, a testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. 
 
 
23-1 óra között: EPEHÓLYAG
A legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.
 
 
A mai világban sajnos nem lehet teljes mértékben követni a biológiai óránkat, de nem árt figyelembe venni étkezés és edzés kialakítás során.