Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ephraim Kishon: Olyan vagyok, mint az a dohányos, aki azt mondja leszokik

2018.08.12

Ephraim Kishon: Olyan vagyok, mint az a dohányos, aki azt mondja leszokik

Szerző. Szarvas István     2016 január 25

Cimke. Interjú

Az elmúlt évezred végén kétszer találkoztam az Izraelben élő világhírű újságíró, író filmrendező Ephraim  Kishonnal.  Ott voltam a parlamentben  1999 augusztus 20-án amikor Göncz Árpád Köztársasági elnök  kitüntette  a Magyar Köztársaság  Érdemrend Közép Keresztje érdemrenddel és az év december 29-én a Színházi bemutatóján. A következőkben az ekkor készített és a Hetedhéthatárban   2000 januárban megjelent interjút idézem életrajzi adatokkal kiegészítve

 

A nemrég Köztársasági Érdemrenddel kitüntetet Izraelben élő magyar származású író Budapestre érkezett és részt vett „ A színház… kész kabaré” című bemutatón  1999 december 29-én. A darabot a könyvhétre, az Ab Ovo kiadónál megjelenő Kész színház című Kishon-kötet humoreszkjeiből állította össze a színház társulata. ( fordította Hideg János, rendezte Czeizel Gábor.)

A szerzővel a bemutató előtt beszélgettem.

Miről szól a darab?

Igyekszem a nézőt szatirikus iróniával beavatni egy produkció születésének kulisszatitkaiba a színmű megrendelésétől a próbákon át a bemutató utáni kritikai visszhangig.

Miért december 29-ére tették a bemutatót?

Kompjúter urunk miatt! Eredetileg 31-e lett volna, de jobbnak láttam, ha a szilvesztert otthon töltöm családi körben. Ki mer repülni ezen a napon?

Milyen sikert vár a darabtól? Mit gondol hányszor fog menni?

Bízom a sikerben. Azt nem tudom, hányszor kerül színre. A József Attila Színházban nagy sikere volt a Házasságlevél darabomnak, remélem ez is ilyen lesz!

Készül új könyve?

Olyan vagyok, mint az a dohányos, aki azt mondja, leszokik. Én is azt mondom, nem írok újat, mégis megteszem. Azért sok könyvem van, amit le lehet fordítani magyarra. az ab Ovo kiadóval tárgyalásban vagyok.

Mit jelentett önnek a Köztársasági Érdemrend?

Nagy elégtételt. Ötvenöt évvel ezelőtt szörnyű körülmények között hagytam el Magyarországot. Kiszolgáltattak a németeknek.”

 1924. augusztus 23-án született Ephraim Kishon, vagyis Kishont Ferenc, a magyar származású, de izraeliként világhírűvé vált író, humorista .Budapesten született. Eredeti neve Hoffmann Ferenc (a Kishont vezetéknevet a II. világháború után vette fel),. A jezsuitákhoz járt iskolába, családjával a zsidótörvényekig jómódban éltek. 1942-ben érettségizett egy kereskedelmi iskolában, s mivel egyetemre nem mehetett zsidósága miatt, ötvösséget tanult. Bár kikeresztelkedett, a második világháborúban munkaszolgálatosként Szlovákiába terelték, de sakktudása révén a századparancsnok titkára lett .A jolsvai táborból hamis igazolvánnyal megszökött, és néhány nap alatt vasúton megérkezett Budapestre. Számos családtagja a lágerekben pusztult A Ludas Matyi és a Szabad Száj munkatársa lett, Révai József egy musical írásával is megbízta, amely a proletariátus vezető szerepéről szólt volna. Ennek hatására döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, amire Tabi László ( Ludas Matyi főszerkesztője) is biztatta.1949-ben Izraelbe ment, itt a bevándorlási tisztviselő a Kishont vezetéknévről lehagyott egy "t" betűt, a nevét Ferencről  Ephraim-ra változtatta. Egy kibucban dolgozott, és az Új Kelet című magyar lap munkatársa lett, majd az ivrit (újhéber) nyelv elsajátítása után, 1952-től 32 éven át a Maariv című lapban jelentek meg írásai, amelyekben a bevándorlók kérdéseivel, az izraeli hétköznapokkal foglalkozott szatirikus formában.1957-ben Tel-Avivban kabarészínpadot alapított Zöldhagyma néven. 1959-ben jelent meg New Yorkban Forduljon meg, Lót asszony című könyve. A Broadway egyik színházában mutatták be Unfair to Goliath című darabját, és 1964-től Hollywoodban forgatókönyvíró és rendező is volt .A legsikeresebb izraeli szerző, a világ egyik legnépszerűbb humoristája volt. A pesti zsidó humor hagyományait folytatta, legfőbb elődeinek Molnár Ferencet és Karinthy Frigyest tekintette.. Több mint 50 kötete, elbeszélése, színdarabja jelent meg héberül, műveit 37 nyelvre - köztük magyarra - fordították le, és ezek a világszerte közel 40 millió példányban keltek el. Megkapta a Herzl-díjat, a Jabotinsky-díjat, a Szokolov-díjat, a Till Eulenspiegel-díjat, a párizsi Noble-díjat. Filmjeivel kétszer nyerte el a San Franciscó-i Golden Gate-díjat és háromszor a hollywoodi Golden Globe-díjat. 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 2002-ben az Izrael-díjat kapta meg. 2005. január 29-én a svájci Appenzellben halt meg.