Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Gondolatok Szarvas István Kérdeztem – válaszoltak V.

2020.06.08

Gondolatok

 

Szarvas István

Kérdeztem – válaszoltak V.

Minden interjú megerősítés, visszaigazolás arról, hogy az interjúalany életműve értékeket képvisel és a közvélemény számára is tanulságokat tartogat.

            A lét gondolása és mondása, Immanuel Kant szerint, a belátás munkája. S a világos problémafölvetés és elemzés kizárólag beszélgetés által válik átlátható egésszé. A diskurzus, interjú és riport, az értelem műfaja, amelybe beépül tapasztalat és az ismeret. A világ, amelyben élünk.

            Paradoxonok az idő szövetében. Feltört, kinyitott zárványok az emberi sors regiszterei között, melyek feltárulnak a kérdező és az olvasó előtt. Megosztás. Élmények birtokba vétele a másik tekintetén keresztül. Hiszen minden gondolat s beszéd akkor válik megértetté, ha az valamely kérdésre adott válaszként jelenik meg.

            Egy interjúkötet lelke: a riporter személye. A szerző erudíciója és világlátása nagyban határozza meg a beszélgetések hangulatát, jellegét és állagát. S ennél is fontosabb, hogy legyenek intuíciói és inspirációi a riportalanyok életművével kapcsolatban. Érezze át a megkérdezettek aktuális dilemmáit.

            Ismerje és szeresse a kérdezettek karakterét és pályáját. Úgymond, lásson bele a szívükbe! Legyen empatikus! Szenzibilis. Szarvas István született interjú készítő. Jó érzéke van a faggatózáshoz.

            Szinte hihetetlen, Szarvas István mind ezeknek a feltételeknek magasan megfelel. Teljesíti a kitűzött célt. Alaposan megismerteti olvasójával interjúalanyát. Képes kihúzni a legautentikusabb választ az interjúalanyból, sokszor akkor is, ha az épp menne valahová. (Janics Natasa)

            Megállítja, de nem erőszakos módon, hanem finoman, elegánsan. Leleményesen és szelíden. Érdekeltté teszi a beszélgetésben. Hiszen a sikerek és eredmények nyilvánosságra hozatalának egyik leghatékonyabb módja: az interjú. A mértékadó teljesítmények a közjó és a közélet kontextusában tudnak hatni, érvényre jutni. Ehhez járul hozzá ez a rendkívül érdekes és izgalmas könyv.

            A Szarvas-kötet bővelkedik ezekben a lényegkiemelő, élmény gazdag feltárásokban. Világhírű személyiségek, emelkedő, csúcsra járatott sorsok (Andy Vajna, José Carreras, Rudolf Schuster, Peter Weiss, Klaus Schuch) diadalittas sportolók, színészek és politikusok pályáját kísérhetjük figyelemmel, s pillanthatunk be hétköznapjaikba.

            Akár rövidebb, akár hosszabb cikk kerekedik a diskurzus nyomán, az eredmény teljes. Összeérnek a lelkek.

            Gazdagon adódnak levonható tanulságok, az életekből kinőtt morális-lélektani következtetések. Érdemes hűségesnek lenni az álmokhoz, a kezdeti elhatározások megvalósítása mindig a kitartás függvénye. És megéri harcolni, küzdeni a cél érdekében. Még ha lemondással is jár, a végén ott a pálmaág, a diadal öröme. Persze, ez, így leírva nagyon egyszerű, a megvalósítás azonban hosszú várakozások, edzések és erőfeszítések után áll elő.

            De szinte minden interjúalanynál kibukik a jellem kiválósága. A karakter szilárdsága, eltökéltsége. Polgár Zsuzsa, világbajnok sakkozónál még hozzáadódik a géniusz, a zsenialitás. Medgyessy Péter ex-miniszterelnöknél a kompromisszumok, a békesség és a nyugalom szeretete s az ország újraegyesítésének álma.

            Mikola Istvánnál a megfontoltság, a körültekintő bölcsesség, amellyel kezeli az ügyeket, konkrétan a tüdőátültetés pécsi esetét. Pelczné Gáll Ildikónál a tisztázás szándéka, a becsületesség, a precizitás nemes szándéka és érvényesítése a gyakorlati életben.

            Pleschinger Gyulánál az okos stratégia, a közgazdaság élő organizmusként való szemlélése, a működés minden vonatkozásának az egybelátása, az áttekinthetőség érvényesítése.

            Hiller István elkötelezettsége, felelőssége a magyar kultúra iránt, a Capa-fotók ügyében. Andy Vajna nagy léptékű, vállalkozó szellemű habitusa és praktikus világszemlélete, grandiózus üzletemberi egyénisége.

            Különböző példák és metaforák. Minden riport egy-egy ikon. A legjobbak tablója készült el. Az emberi jellem antológiája. Jeles munka. Kitűnő kötet.

Dr. Báger Gusztáv professzor emeritus