Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gondolatok Szarvas István Kérdeztem- Válaszoltak VI. kötete elé

2021.08.08

Gondolatok Szarvas István Kérdeztem- Válaszoltak VI. kötete elé

Tisztelt Olvasó!

Izgalmas és mozgalmas kor tárul Ön elé, amikor Szarvas István író, újságíró Kérdeztem – válaszoltak VI. kötetét olvassa. A riportok zöme az ezredfordulót közvetlenül megelőző, valamint az azt követő években született, és jelent meg a Hetedhéthatár Magazinban. Az egységesülő Európa és a gazdasági, pénzügyi, nyelvi globalizáció kiteljesedésének korát éltük akkor. A multinacionális és transznacionális vállalkozások dinamikus fejlődésének és gazdasági versenyének, a távközlési eszközök, a virtuális kommunikáció robbanásszerű fejlődésének voltunk szemtanúi. Ma már történelmi távlatból tekinthetünk vissza ezekre az eseményekre. Magunk mögött tudjuk a rendszerváltás éveit, a Délszláv háborút, hazánk NATO tagállammá válik, folynak a tárgyalások Magyarország Európai Uniós csatlakozásáról, amely 2004-ben meg is történik.

Ismét tiszteletet keltő és lenyűgöző Szarvas István hazai és külföldi riportalanyainak a névsora. Nevek helyett inkább néhány tisztséget sorolok fel: polgármesterek, nagykövetek, miniszterek, államfők, miniszterelnökök válaszoltak a kötet szerzőjének kérdéseire. Megismétlem, izgalmas, mozgalmas évek tanúi lehetünk. Szarvas István kérdéseiben kimondva, vagy kimondatlanul ott feszül a vágy, hogy megtudja, hogyan ítélik meg Magyarországot a nemzetközi politikai színtéren. Érzékenyen kutatja hazánk gazdasági, kulturális fejlődésének a lehetőségeit. Mint a számítógép billentyűzetén, úgy tartja ujjait az ország képzeletbeli ütőerén.

„Podgorica számára Magyarország a gazdasági és politikai stabilitás modellje.” – mondta Milo Djukanovics montenegrói államelnök 1999-ben. Molay Abbés Kadir marokkói nagykövet 2006-ban többek között erre hívta fel a figyelmet: „A marokkói statisztikák szerint a magyar export Marokkó felé 2005-ben 63 millió USD volt, megelőzve Szlovákiát, Norvégiát, a Cseh Köztársaságot, Dániát, Görögországot.”  Az Observer Kft ügyvezető igazgatója Dóka Péter, az írott és az on-line sajtó harcára reflektált: „Nem harcnak látom ezt, hanem egy fejlődési folyamatnak, amikor nem kell feltétlenül siratni a múltat.”

Mint Szarvas István eddigi riportköteteiből, ebből sem hiányzik néhány kiemelkedő művész megszólaltatása. Törőcsik Mari, Sára Sándor – sajnos, már nincsenek közöttünk -, vagy Guillaume Nicloux és Lucie Borletean francia filmrendezők válaszai egyaránt felkeltik érdeklődésünket.

Ismét tartalmas, érdekfeszítő könyvet, kordokumentumot tart kezében a tisztelt Olvasó. Kellemes időtöltést kívánok,

Jónás Gabriella                                                                                                                                       színművész, egyetemi tanár