Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hámori József: A hatalmi ágak szétválasztása nem új keletű probléma

2021.07.09

Hámori József: A hatalmi ágak szétválasztása nem új keletű probléma                                             

A kulturális miniszter válaszolt lapunknak
 

 

A kormányprogram rögzíti: a kormány a nem­zet kulturális helyzetének javítását, a múlt és a jelen kulturális javainak megőrzését és megbe­csülését stratégiai kérdésnek tekinti. Ezért hozta létre a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériu­mát. A minisztérium egyúttal ellátja a műemlék­védelem kormányzati feladatait.
Az Orbán-kormány által alapított miniszté­rium első embere, professzor Hámori József kulturális miniszter volt a vendége az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának.
A miniszter válaszolt lapunk kérdéseire.

hamori-jozsef.jpg

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Miniszter Úr! Az ön politikai államtitká­ra, Pröhle Gergely úgy nyilatkozott, hogy Or­bán Viktor miniszterelnök Áder Jánosnak,az országgyűlés elnökének kérésére adta ki a kulturális tárcának a Miniszterelnöki Hi­vatal Néprajzi Múzeum helyére költöztetésé­nek megszervezését.
Valóban így volt, de el kell mondanom, hogy’ Áder úr előtt már Szabad György is ezzel fordult néhai Antal József miniszterelnökhöz és Gál Zol­tán pedig Horn Gyula ex miniszterelnökhöz, te­hát a hatalmi ágak szétválasztása nem új keletű probléma. Más kérdés a Néprajzi Múzeum. Az­óta szolgál Néprajzi Múzeumként, amióta elköl­tözött a Magyar Nemzeti Galéria. A Néprajzi Mú­zeum elköltözésének megvizsgálása már tavaly szeptemberben felmerült. Akkor is meg kell vizsgálni az elköltöztetést, ha az a grémium, amely most vizsgálja az alkalmasságát a Minisz­terelnöki Hivatal elhelyezésének, úgy határoz, hogy nem megfelelő hely.
1997-ben, amikor Kanadában jártam, hallottam, hogy Torontóban komoly anyagi ne­hézségekkel küzd a Magyar Ház,es ott élő magyar származású kanadaiak azt mondták,pénzzel támogatnák, ha a magyar kormány is a zsebébe nyúlna. Mi erről az ön véleménye?
Köszönöm az információt. Nemsokára Ma­gyarországra jön a kanadai kulturális minisz­ter, felvetem neki ezt a problémát.
Kanada után térjünk vissza Magyaror­szágra, mégpedig Baranyába. Ha jól tudom,francia támogatást kap Pécs a műemlékvé­delemre?
Igen, így van. Mintegy 300 ezer francia fran­kot. Én bízom benne, Pécs is bekerül a Világörökséghez tartozó értékek közé!
SZARVAS ISTVÁN

Hetedhéthatár. 1999. január 22.