Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hegyi Gyula A szélkerékdala

2021.02.17

 Hegyi Gyula A szélkerékdala

hegyi-gyula.jpg

 

 

 

 

 

Hegyi Gyula

 

 

 

 

 

 

2006 január 25-énmutatta be a sajtó képvise­lőinek Urbán Tamás, az Urbis kiadó igazgatója Budapesten Hegyi Gyula EU parlamenti kép­viselő  A szélkerék dala című könyvét. A sajtótájékoztató után a kép­viselő, akinek cikkeit gyakran lehetett olvasni a különböző sajtóorgánumokban, készséggel felelt kérdéseimre

.Miben különbözik egy EU-képviselő az ittho­nitól?

Abban, hogy többet dolgozik, ha kell 12- 14 órát. Kevesebb a személyeskedés, nincs gyűlölködés. Nagyobb ott a kompromisszum­készség.

Milyen írásokat ol­vashatunk a kötetben?

E kötet írásai euró­pai városokat idéznek:Berlint, Párizst, Brüsszelt és Koppenhágát. A valaha volt Jugoszlá­viát, amelyet elsodortak és szétvertek a háborúk. A ballagásra kapott kék szegfűt, egy ódon budai gimnázium hangulatát a hatvanas évekből. A pesti mozikat, ahova egykoron olyan sokat jár­tam, mintha „moziban laktam volna szüntelen”. A gótikus katedrálisokat az új Jeruzsálembe ve­zető labirintusokkal és a moszkvai metrót a túl­díszített állomásokkal.

Miért ez a címe, hogy A szélkerék dala?

Számomra annak a jelképe, hogy a világunk lehetne csendesebb, békésebb és természet közelibb is. Persze csak akkor, ha tennénk is érte, hogy ilyen legyen.

Néhány írása nagyon ismerős.

Nem csodálom, a többsége a Mozgó Világ, a Tekintet, az Eszmélet és a 168 óra lapokban je­lent meg először.

Mit csinált Brüsszelben, ami említésre méltó a sok munkán kívül?

Vettem egy biciklit, egy lakást és ott sem vise­lek nyakkendőt, kivéve, ha nagyon muszáj.