Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ivan Kostov:A magyar fejlődés példaértékű Bulgária számára

2020.04.24

 Ivan Kostov: A magyar fejlődés példaértékű Bulgária számára

 Kétnapos látogatásra hazánkba jött  1998 novemberében  Ivan Kosztov bolgár kormányfő. A látogatásnak különleges jelentőséget adott, hogy a két ország miniszterelnökei tizenegy éve nem találkoztak egymással. A látogatás során Pintér Sándor magyar és Bogomil Bonev bolgár belügyminiszter aláírta a toloncegyezményt és a szervezett bűnözés elleni harcban való együttműködési megállapodást. A bolgár vendég ellátogatott a Bolgár Kulturális Intézetbe, a Bolgár Közösségi Házba és egy bolgár iskolába is.  A két miniszterelnök megbeszélésüket követően nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Parlament delegációs termében. Mindenki először a magyar miniszterelnök köszöntőjét várta, de a lassú fordítás miatt először Ivan Kostov szólalt meg. Az újságírók - és miniszterelnökünk is - a tolmácskészülékük villámgyors bekapcsolásába kezdtek: az 1-es csatornán német, a 2-esen angol és a 3-ason volt a magyar fordítás. (Orbán Viktor hamar rátalált a megfelelő csatornára, az újságírók többsége jóval később.)  A bolgár kormányfő elmondta, hogy a kétoldalú megbeszéléseken áttekintették a magyar-bolgár kapcsolatokat, az együttműködés fejlesztését, illetve a koszovói kérdést. Köszönetet mondott azért, hogy Budapest támogatta hazája CEFTA (Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás) tagságát. Reményét fejezte ki, hogy a magyar és a bolgár miniszterelnök között intenzív kapcsolat lesz a jövőben. Ivan Kostov bejelentet-te: megkérte a magyar miniszterelnököt, hogy megfigyelőként vegyen részt a térség országaiban működő centrista pártok december 4-5-ei, Bulgáriában megrendezendő tanácskozásán. (Orbán Viktor a meghívást elfogadta.) O - Szerencsés csillagzat alatt jött létre ez a találkozó, hiszen tegnap szavazta meg a magyar országgyűlés Bulgária CEFTA-tagságát - kezdte beszédét a magyar miniszterelnök, majd így folytatta: - A mostani magyar kormány hivatalba lépésekor sokat vett át Bulgária jelenlegi polgári vezetésétől. Orbán Viktor hangsúlyozta: „A határozottságot, a világos irányvonalat, az egymásra épülő lépések logikáját követte Budapest, amit volt szerencsém különböző nemzetközi csatornákon keresztül másfél év óta tanulmányozni." A magyar kormány első embere kiemelte: nincs kétsége afelől, hogy szakmai kormányzati szempontból a mostani bolgár kormány érte el a leg-nagyobb előrehaladást az elmúlt más-fél év alatt az egykori szovjet érdek-szférához tartozó térségben. A Kosztov-kabinet sikereit bizonyítja az is - mutatott rá a magyar miniszterelnök -, hogy sikerült kimozdítani a bal-káni államot az előző vezetőségtől örökölt gazdasági csődből, s elindítani a stabilizáció útján. Hammerstein Judit, a magyar kormányfő sajtótitkára először lapunk számára adta meg a kérdezés lehetőségét.

 Ivan Kosztov miniszterelnök úr! Ha Bulgária az ön által kívánt ütemben fejlődik, mikor lesz EU-érett?

Válaszában a bolgár miniszterelnök közölte: Bár Bulgária egyelőre kimaradt az Európai Unió által a csatlakozási tárgyalásokra meghívottak első köréből, reményei szerint 2001-re megfelel majd a koppenhágai követelményeknek, tehát készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Hozzá-tette, hogy addigra Bulgária igazodni szeretne a maastrichti követelményekhez is. A bolgár kormányfő hangsúlyozta: a magyar fejlődés példaértékű hazája számára. fogja a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat?

ivan-kostov.png

 

 

 

 

 

 

Miniszterelnök urak! Mindketten szóltak Bulgária CEFTA-ba való felvételéről. Véleményük szerint ez javítani

A bolgár miniszterelnök elmondta: A CEFTA-tagságtól azt várja, hogy élénkülni fog az árucsere-forgalom Bulgária és a többi CEFTA-ország között. A magyar és bolgár áruforgalom fejlődésének további lendületet adhat a miniszterelnöki találkozóval egy időben Szófiában zajló „Magyar Üzleti Fórum".

Orbán Viktor válaszában elmondta: a két ország közötti áruforgalom tavaly rekord szintet ért el, s több mint harminc százalékos növekedéssel megközelítette a 70 millió dollárt. Az idei év kilátásai is kedvezőek. Az első kilenc hónapban húsz százalékkal növekedtek a kölcsönös áruszállítások, amelyek így elérték a 60 millió USD-t. A magyar üzletembereknek a bolgár piac iránt megnyilvánuló érdeklődését mutatja, hogy már húsz magyar cég alapított saját vállalatot és tizenhárom nyitott irodát Bulgáriában. Elmondta, hogy a kormányfői megbeszélésen szó esett arról is, hogy a bolgár-román határon új Duna-híd megépítésére is sor kerülhet, amely alternatív kereskedelmi útvonalat biztosíthat Románia felől Bulgáriába. Annak a véleményének adott hangot, hogy a gazdasági együtt-működés lehetőségei még igencsak ki-aknázatlanok.

SZARVAS ISTVÁN

Hetedhéthatár : 1998 november 20.