Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JÁRATLAN UTAKON Dr. Ozsváth Károly

2021.03.01

JÁRATLAN UTAKON

Dr. Ozsváth Károly

 

2021-ban már természetesnek tűnik, hogy ha szükséges pszichiáterhez fordulhatunk, és kevesen tudják elképzelni, hogy ez még a közeli múltban is egészen másképpen volt. A 95 éves dr. Ozsváth Károly professzor, tisztiorvos, pszichiáter, neurológus, addiktológus és pszichoterapeuta személyes-szakmai írásaiból gyakorlatilag a magyar „hivatalos” pszichiátria teljes fejlődéstörténetét megismerhetjük.

 

jaratlan-utakon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár a második világháború előtt jeles pszichológiai műhelyek működtek Magyarországon, a rendszerváltás előtti kommunista időszakban a hivatalos ideológia nem hitt a „lélekben”, így a lélekgyógyászatot is valami sanda, gyanús és tiltandó dolognak gondolta. A tudományág csak 1958-ban kezdett egyáltalán éledezni, és csak 1963-ban indulthatott el az alkalmazott pszichológus-képzés. A pszichiátria, mint orvostudományi ág, a neurológia (akkoriban ideg-elme) alá volt rendelve, és csak 1976-ban engedték meg az első tétova lépéseket a szakterület önállóvá válásához úton.

Mindössze 1980-ban (!) engedélyezték a Magyar Pszichiátriai Társaság létrejöttét, amit komoly konspiráció előzött meg. A szakmai önállóságot akaró pszichiátereket az akkori politikai ellenzékiekhez hasonlóan kezelték, 1983-ban (!!) a Pszichiátriai Világszövetség Budapestre tervezett világkongresszusát sem engedélyezték (végül Bécsben tartották meg).

dr. Ozsváth Károly professzor 6 évvel ezelőtt kezdte el írni e könyvét pályafutásáról, az általa bejárt, korábban járatlan utakról: a pszichometria hazai kezdeteiről, a pszichiátriai szűrővizsgálatok bevezetéséről, az orvosi pszichológia oktatásának kialakításáról, melyekben úttörő szerepet vállalt.Munkássága előbb a budapesti, majd – csapatorvosként, utóbb minisztériumi tisztviselőként töltött évek után – a pécsi Honvédkórházhoz kötődött; meghatározó szerepe volt az önálló Pszichiátriai és Orvosi Pszichológiai Klinika, és a hozzá kapcsolódó „pécsi pszichoterápiás iskola” kialakulásában.

A könyv érdekes kordokumentum, bepillantás kínál sokszor meglepő (pl. az első érdemi öngyilkosság prevenciós intézkedések miért a honvédségnél történtek) tényekbe, és személyes-szakmai írás a professzor pályafutásáról. A kutatói és oktatói tevékenysége főbb területeit közvetlen, olvasmányos stílusban, nagy szemléltető erővel tárja az olvasók elé.

Az Oriold és Társai Kft által kiadott 124 oldalas könyv fejezet címei a következők.

I. Rész

Vargabetűk

II. Rész

Újra a Központi Kórházba

III. Rész

Az alkalmasság vizsgálatok kidolgozása

IV. Rész

Pécs, a pécsi Honvédkórház ideg-elme osztályának megalakulása és küzdelmei

V. Rész

Az orvosi pszichológia alapjai

VI. Rész

A társadalom lelki egészsége

Tudományos életrajz

Szarvas István