Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kati Marton: Kém

2020.04.20

Kati Marton: Kém

 

 

 

 

33434504055_76b36b2861_o.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyv  Előszavában amely Lélekhalászat címet viseli így ír Kati Marton.

„Field életének legnagyobb rejtélye az ,hogy ezt az alapvetően rendes embert, akit kezdetben nemes célok vezérelték, vajon mi tehette képessé rá, hogy feláldozz a maga és családja szabadságát, ígéretes pályáját és hazáját is egy gonosz utópia kedvéért. Field élettörténete a vakhit olykor elborzasztó következményeinek története.”

Noel Field  pályafutása az Amerikai Külügyminisztériumban kezdődött,ahol egyre magasabb tisztségeket töltött be míg a harmincas évek közepén világjobbító idealizmusától elvakultan mintegy „meg nem tér”, és titokban hithű kommunistává lett. A második világháború befejezése után Sztálin gyanakvással tekintet minden külföldi kommunistára, ezért amikor 1948-49-bn koncepciós perek sorozatát rendezték ők lettek a legalkalmasabb bűnbakok. Noel Field a régi megbízható szovjet ügynök,  sokat ismert a Rajk per vádlottjai közül. Az ÁVO elfogta megkínozta és vallomásával az NDK-tól Magyarországon át Lengyelországig tucatnyi embert juttatott akasztófára. Sztálin halála után amikor kiengedték a börtönből ugyanolyan meggyőződéses kommunista maradt.. Kérésére felvették a Magyar Szocialista Munkáspártba. Amikor 1970-ben meghalt , a Népszabadság „ az amerikai munkásmozgalom régi harcosaként” búcsúztatta.

 

Kati Marton magyar származású világhírű amerikai író és újságíró. Rádió- és tévériporterként, valamint olyan neves folyóiratok és újságok munkatársaként, mint a The New Yorker, az Atlantic Monthly, a The Times of London, a The Washington Post, a The Wall Street Journal vagy a Newsweek számos szakmai elismerést és díjat kapott. A „Titkos hatalom” című 2001-ben Amerikában megjelent könyve 2009-ben jelent meg magyarul aktualizálva . Első könyve egy Wallenberg-életrajz volt, de „Egy amerikai asszony” című regényével szépíróként is bemutatkozott már. A Titkos hatalom előtt Kilenc Magyar címmel  2008-ban a Corvina megjelentette magyarul egy nagysikerű könyvét. További magyarul megjelent művei:2010  A nép ellenségei- Családom regénye, 2011 Halál Jeruzsálemben,2012 Walenberg-Stockholm 1912 Moszkva? 1947? 2013 Párizs –Szerelmeim Története.
Jelentős emberi jogi tevékenységet fejt ki egy nők és leányok jogait védő nemzetközi szervezet élén, s 2001 óta a háborús zónákban élő gyermekeket gondozó ENSZ-szervezetnek is munkatársa. 2007 novemberben nővérével, Júliával együtt részt vett Budapesten a II. Tudós Világ Fórumon ahol mindketten előadást tartottak. 2008 januárban Pro Cultura Hungarica díjat kapott, 2009-januárban pedig a kulturális miniszter a Magyar Kultúra Követének nevezte ki abból az alkalomból, hogy ő lett az „Extremely Hungary – Csordultig magyar” címet viselő, New York-i és washingtoni magyar kulturális évad védnöke. Kati Marton két gyermek, egy fiú és egy leány édesanyja, New Yorkban él, harmadik férje az azóta elhunyt Richard Holbrook diplomata volt.

titkoshatalom2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Kati Marton és a szerző