Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kovács Elemér: Elsőként a szakmai színvonalat tekintem

2020.04.25

 

A késve érkezőknek csak állóhely jutott a Magyar Újságírók Szövetsége egészség-ügyi és szociális szakosztályának és a Mérce Egyesület rendezvényén. Az össze-jövetel során bemutatásra került a Magyar-országon először megjelent Születéskalauz könyv. A szülés-születés élménye egyedüli és megismételhetetlen. A gyermek születése fájdalmat és gyönyört, félelmet és csodát rejthet, minden asszony számára másképpen. A szülés élményét számtalan körülmény befolyásolja az emlékektől, a kulturális hatásokon át a tárgyi és személyi fel-tételig. A könyv másfél éves kutatómunka ered-ményeként jött a világra" — mondta a szerkesztője, Sződy Judit. Közel kétezer anya töltötte ki és küldte vissza a Mérce Egyesület által kibocsátott kérdőívet. Az egyesület munkatársai felkeresték a szülészeti osztályok vezetőit is, hogy teljesebb képet kapjanak az intézményről. Az adatok feldolgozása alapján jött létre a Születéskalauz első része. A könyv második részében ismeretterjesztő írások és olyan dokumentumok szerepelnek, amelyek eddig még nem, vagy csak nehezen voltak hozzáférhetők a nagyközönség számára. A kiküldött kérdőívekre beérkezett válaszok alapján az anyáknak legkedvesebb vidéki intézmény a Bonyhádi Kórház szülészeti osztálya. A fővárosi cím elnyerője pedig a MÁV Kórház. Az Arany Gólya díjat és a hozzá tartozó 100 ezer forint pénzjutalmat Gógl Árpád egészségügyi miniszter adta át a kórházak jelenlévő vezetőinek.

kovacselemer.jpg

 

 

 

 

 

 

Dr. Kovács Elemértől, a Bonyhádi Kór-ház igazgató főorvosától arra kértünk választ, milyen szolgáltatásukat tartjuk legfontosabbnak, amelyet a kismamák értékeltek?

Elsőnek helyezném a szakmai színvonalat, amely semmiben nem marad el a nálunk nagyobb és felszereltebb Szekszárdi Kórháztól és a Pécsi Klinikától. Remek a kapcsolatunk velük, de csak szükséges esetben vesszük igénybe segítségüket. A másik fontos tényező az emberközelség. Sokat jelent a szülő nőkkel való kapcsolatteremtés, gondosság. Szlogenünk: a betegekkel való törődés nem kerül pénzbe! Ez minden osztályunkra érvényes.

 Hány kisbabát segítenek a világra havonta?

Általában 40-50 között. Vonzási körzetünk Bonyhád város és 19 település. Szülészeti osztályunk keresett Szekszárdtól Paksig.

Mire fordítják a kapott 100 ezer forintot?

Nem beszéltünk még róla az osztályvezető főorvossal. Azt hiszem, műszerbeszerzésre. hordozható inkubátort fogunk venni. Bőven lehetne javítani felszereltségünkön úgy, mint más kórházaknak is.

Szarvas István

 

Hetedhéthatár. 1999 március 19.