Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Magyarországon a lakosság harminc százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort

2020.01.20

Magyarországon a lakosság harminc százaléka nem éri meg a nyugdíjas kort

Nagy érdeklődés előzte meg az IME XVII. országos Egészségügyi Infokommunikációs Konferenciát 2019 május 22-én Budapesten amelyen a következő szekciókban. Egészségpolitika   Elektronikus ágazati fejlesztések, Az FESZT fejlesztő cégek Workshopja, K+ F+1,Informatikai rendszerek fejlesztése, 20 előadás  2 kerekasztal beszélgetés  Big- Data eHR- GDPR és Regiszterek célkeresztben hangzott el az ebédet leszámítva hét és félórás időtartamban.

Szabó Bálint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ( ÁEEEK) főosztályvezetője  előadásában  hangsúlyozta,hogy az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) okos eszközöket megcélzó fejlesztését a páciensek várhatóan jövőre érhetik el. Ekkortól a mobiltelefonjukon is megnézhetik az adataikat, orvosi leleteiket.

Héja Gergely az ( ÁEEK( e. receptért felelős vezetője szerint az EESZT-ben napi egymillió e receptet váltanak ki, ebből csak 19 ezer hibás. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy a betegek  tajszám alapján próbálnak vényt kiváltani, illetve a kiskorú beteg esetében a gyermek jelenléte vagy a felírás igazolás is szükséges,hogy megkapják a gyógyszert.

Kozmann György a Pannon Egyetem professor emeritusa előadásában elmondta, hogy az egészségügyben használható okos eszközök forgalma 2020-ig elérheti a 60 milliárd dollárt, ez nagyobb a képalkotó piac forgalmánál . Rámutatott ,hogy egyre nőnek a modern egészségügyi ellátás

költségei például a diagnosztikai és terápiás eszközök modernizálása következtében.  hazánkban a lakosság 30 százaléka nem éri  meg a nyugdíjas kort, a halálozások fele szív-és érrendszeri problémákhoz köthető, a negyede a daganatos betegséghez. Magyarországon a születéskor várható életévek száma férfiaknál 72 év nőknél 78 év.

A betegségek miatt elvesztett évek  "ára"  meghaladja a GDP 7 százalékát, míg a rossz egészségi állapot miatti gazdasági veszteségek megközelítik a GDP 20 százalékát.. A hightech eszközök és tele medicina bevezetésével viszont gyors adatelemzésen keresztül korábban kaphat információt a beteg az egészségi állapotáról hangsúlyozta  Kozmann György.

Szarvas István