Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MIHAIL Siskin: Levélregény

2021.02.28

MIHAIL Siskin: Levélregény

 

A levélregény, mely 2011-ben az év könyve lett Oroszországban, az időtlen időkbe nyúló, örök szerelem megkapóan lírai, kegyetlenül őszinte dokumentuma.. A fiú részt vesz a XX század első nagy , véres háborújában, a bokszerlázadást leverő nemzetközi „ békefenntartó" hadjáratban. A boldogságát, az életben a helyét kereső lány sokszor csalódik, eltemeti szüleit, próbálja rendezni magánéletét. Vajon viszontlátja-e egymást a nagy tragédiákat és apró diadalokat megélő férfi és nő? Egyikük a regény elején magabiztosan azt állítja, hogy ha a Világmindenség egyik felét elosztjuk a másikkal- „ A eredmény én leszek. És Te velem."

Részlet a könyvből..

„ Valójában nem jó tudni,, hogy mindenre van magyarázat.. Például anyai szeretetre. Tudod az ember esetében ez miért erősebb? Mert a majmokkal összevetve az embergyerek koraszülöttként jön a világra.  Ha ugyanolyan  kifejletten jönne világra, mint a majmok, húsz hónapot kellene eltöltenie anyja hasában! Vagyis olyannak születne meg, amilyen majd csak egyéves korában lesz. A nő valójában tovább hordja ki a gyermekét- csak nem bent, hanem kint. Aztán sehogyan sem tud elszakadni tőle. A kicsi felnő, az anya pedig egyre kapaszkodik bele, képtelen elválni tőle."

 

Mihail Pavlovics Siskin orosz író 1961. január 18-án született Moszkvában.  Siskin volt házmester, aszfaltozó  munkás, majd elvégezte a Moszkvai Állami Pedagógiai Főiskola germaniysztikai szakát. Három éven át a Rovesznyik című folyóirat munkatársa volt, később öt évig tanárként dolgozott.. 993-ban a Známja folyóirat legjobb elsőkötetes írója. 1995-óta Svájcban lakik. Az Izmai bevétel című regénye 2000-ben megkapja a Könyvkiadók Díját,   Németül írt esszékötete, a Montreux- Missolunghi-Astapowo, Auf den Spuren von Byron und Tolstoj 2002-ben az év legjobb külföldi könyve Franciaországban. A Vénusz hajtincse  2005-ben nemzeti bstseller, egy évre rá a Nagy Könyv díjjal jutalmazzák.

A kítünő fordítást Földeák Iván végezte.

 

 siskin.jpg

Mihail Siskin

Levél-regény

Fordította: Földeák Iván

Szerkesztette: Bazsó Márton

Cartapjilus Könyvkiadó Budapest, 2012

Felelős  kiadó. Szász Zsolt

ISBN 978-963-266-247-3

 

 

Szarvas István