Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Siklós Péter: Mi is fogunk még örömet okozni a jazz szerelmeseinek

2021.03.13

Siklós Péter: Mi is fogunk még örömet okozni a jazz szerelmeseinek

Exkluzív itáliai étterem az Andrássy úton

Budapest talán legszebb sugárútján nyílt meg Anglia egyik leg­patinásabb étteremlánca, a PizzaExpress, San Marzano névre hall­gató étterem. Az első üzlet nyitását Peter Boizot egy jól sikerült itáliai utazás után határozta el a londoni Soho-ban, még 1965-ben. Siklós Péter étteremvezetővel - aki Lengyelországból érkezett, ott vezetett hasonló éttermet - egy pohár Chianti bor mellett beszélgettünk 2001 november 23-ánaz étterem egyik asztalánál.

.Hogy esett a választás az Andrássy útra?

Az angliai Pizza Express egyik legfőbb jellegzetessége, hogy gyak­ran történelmi épületekbe helyezi éttermeit. Soha sem igyekszik egységes arculat kialakítására, nem kényszeríti rá magát az épület­re, hanem igyekszik annak adottságaihoz és szelleméhez alkalmazkodni.

Mióta hívják éttermeiket San Marzano-nak?

A ’90-es évek elején néhány fiatal igazgatósági tag rávette a tulajdonosokat, hogy vigyék tőzsdé­re a Pizza Expresst. Ez jól sikerült. San Marzano néven a lánc éves bevétele meghaladja a 250 millió USA dollárt

.M iért jöjjenek önökhöz olvasóink, és mit ehetnek, ihatnak?

A San Marzano koncepció nem a gyorséttermek katonás előirásokon alapuló fegyelme szerint épül fel, hanem a vendég szempontjainak figyelembe vételére, a vidám, oldott hangulat megterem­tésére és a szabályok rugalmas, vendégközpontú alkalmazására épül. Ajánlom megkóstolni a tradi­cionális olasz pizzákat, tésztákat, a rendelésre készülő különleges salátákat, Lavazza kávét, Zonin olasz borokat, Itália kedvenc Peroni sörét, a „Nastro Azurro”-t. (Egy hatalmas pizza és egy pohár Chianti vörös bor ára 2300 forint. - Sz. I.)

Úgy tudom, hogy a Pizza Express és a jazz kapcsolata hosszú múltra tekint vissza. M agyarorszá­gon is folytatják ezt a hagyományt?

Néhány londoni éttermünk jazz-klubként működik a hét bizonyos napjain, ahol az átutazó világ­sztárok csaknem mindegyike fellépett már. Bár Budapest nincs ilyen kedvező helyen, azért mi is fogunk még örömet szerezni a jazz szerelmeseinek.

Elképzelhetőnek tartja, hogy Pécsett is lesz éttermük?

, Csak nem tudni, mikor. Viszont valószínűleg még ez évben Budapesten megnyílik a következő San Marzano.

SZARVAS ISTVÁN