Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szekeres Imre: Én is örömmel felmennék a vörös bolygóra

2021.02.24

Szekeres Imre: Én is  örömmel felmennék a vörös bolygóra

Repülőnap világszínvonalon

 

szekeres-imre.jpg

 

 

 

 

 

 

Szekeres Imre

Több mint százezer ember vett részt a a 2007 szeptemberi  kecskeméti repülőnapokon. Húsz ország hadserege képviseltette magát, a résztvevők 84 légi jármű pará­déját láthatták. A magyar repülő fenoménoknak nem volt okuk szégyen­kezésre. Bessenyei Péter egyéni műrepülés bemutatója és Veres Zoltáné úgyszintén óriás sikert aratott. Bessenyei a tőle megszokott eleganciával félelmetes dolgokat művelt a levegőben. A Turkish Stars török kötelék bemutatója nagy közönségsiker volt. Szekeres Imre  honvédelmi miniszter mind­két nap ott volt a rendezvényen.

 Az első nap készséggel válaszolt a He­tedhéthatár kérdéseire.-

 Miniszter Úr! Mit jelent önnek, mint szakminiszternek ez a légipa­rádé?

Sokat jelent, elsősorban örömet. Örülök, hogy sok érdeklődő van, na­gyon színpompás a bemutató. Örömmel tölt el, hogy fejlett haderővel rendelkezünk, ez vonatkozik az emberi és léggépi állományra egyaránt. Repülő pilótáink tudják azt, amit a legfejlettebb államok pilótái, gépeink korszerűek. Ez volt az első alkalom a hazai közönség részére, hogy ma­gyar pilóták repültek a svéd Gripen vadászgépeinken.

Amikor Simonyi Károly, a második magyar űrhajós itt járt Magyaror­szágon, beszéltem Farkas Bertalan tábornok úrral, aki azt mondta, hogy szerinte a következő magyar űrhajós már a Marsra repül. Ón szerint ez mikor lesz és képzik már?

Azt nem tudom megmondani, mikor lesz, mert az űrtechnika fejlődése kiszámíthatatlan. Sokan szívesen vállalkoznának erre a feladatra hazánk­ban. Azt kell. mondanom, én is örömmel felmennék a „vörös bolygóra”.

SZARVAS ISTVÁN