Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobánkban lévő rend befolyásolja alvásunkat

2020.06.06

Szobánkban lévő rend befolyásolja alvásunkat

Van, aki a tiszta és rendezett hálószobát szereti, míg más dobozok, széthagyott ruhadarabok és mindenféle kacat közelében érzi jól magát. A rendetlenségre hajlamosaknak azonban résen kell lenniük, mivel a kaotikus szoba gátolja a pihentető alvást, növeli a stressz-szintet, ráadásul mentális betegség kialakulásához is vezethet. A tárgyfelhalmozási szindróma jeleit mutató emberek nehezebben alszanak el, mint azok, akik szeretik a rendet – állítják a szakemberek. Olyan mentális zavarról van szó, melynek áldozatai maguknál tartják azokat a holmikat, amelyeket mások rég kidobtak volna, illetve szorongást vált ki belőlük, hogy megszabaduljanak azoktól. A probléma az élettér állandó rendezetlenségéhez vezet.

Az eredmények alapján a gyűjtögetők nemcsak, hogy nehezebben merülnek álomba, hanem nagyobb valószínűséggel alszanak rosszul, így napközben fáradtabbak. Ez összességében növeli a stressz-szintet, a depresszió kockázatát, továbbá lelassítja a gondolkodást. „A gyűjtögetőknek általában gondjaik vannak a döntéshozatallal és a végrehajtással, a rossz alvásról pedig köztudott, hogy árt a kognitív folyamatoknak” – magyarázta Dr. Pamela Thacher, a New York-i St. Lawrence University pszichológusa. „A gyűjtögetőknek tehát kaotikus a hálószobájuk és kevésbé kényelmes az ágyuk. A kognitív zavarokkal kapcsolatos meglévő kockázat pedig tovább növeli az alváshiány veszélyét” – tette hozzá a szakember.

A vizsgálat során gyűjtögető magatartásukról és alvási szokásaikról kérdezték a résztvevőket. Közülük 83-at mutatták tárgyfelhalmozási szindróma jeleit, további 198-an pedig csak enyhe vagy semmilyen kockázatról nem tettek tanúbizonyságot. A Sleep című szakfolyóirat internetes kiadásában jelent meg, hogy a gyűjtögetők több alvásproblémával küszködnek.

Forrás:Mindennapi pszichológia 2015 augusztus- szeptember