Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tuleutaj S. Szulejmanov: Én voltam a függetlené vált ország első külügyminisztere

2021.05.12

Tuleutaj S. Szulejmanov: Én voltam a függetlené vált ország első külügyminisztere

2020.02.01

Tuleutaj S. Szulejmanov:  Én voltam a függetlené vált ország első külügyminisztere

A Kazah Köztársaságra érdemes odafigyelni

tuletaj-s-szulejmanov.jpg

 

 

 

 

Tuleutaj S. Szulejmanov

 

A Kazah Köztársaság a közelmúltban függetlenségének 10. évfordulóját.  A követségen rendezett sajtó tájékoztató után Tuleutaj S. Szulejmenov nagykövet — aki regionális, mivel-Csehországban, Romániában és )an is képviseli hazáját — válaszolt  lapunk kérdéseire. Kazahsztán a világ  nyolcadik legnagyobb- országa, területe kétmillió-héttszázezer-négyzetkilométer.  Oroszország, Kina   és közép-ázsiai országok ,helyezkedik el. Lakossága 17  millió fő. Éghajlata kontinentális, a hőmérséklet mínusz 40 és plusz 40 fok között változik. Hatalmasak az erdők —méter magas hegyek is vannak  tetejükön örök hóval, gleccserekkel  Az ország déli része viszont gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, gyapotban. Sok folyó, s több száz tó változatosabbá a kazahsztáni  tájat Nagyon  szépek a városok, északon Kokcsetav nevű helységet  kazahsztáni Svájcnak is nevezik, délen pedig érdemes megnézni a 2-3 ezer éves történelmi várósokat. Kazahsztán középső része is nagyon érdekes, különösen Karaganda város. Ezen a területen megtalálható szinte minden ázsiai vadállat: medve, farkas, de lehet vadászni hegyi kecskére, nyúlra, madarakra is, és vannak hatalmas sztyeppék, ahol illatosak a füvek, szinte nincs határa ennek a pusztának.

Mit jelent ez a tíz év a Nagykövet Úrnak?

A személyes életemben elég hosszú, a történelemben kicsi. A tíz évvel ez-előtti dátum számomra nagyon fontos. Én voltam a függetlenné vált ország első külügyminisztere. Emlékszem arra az időpontra, mikor országomat felvették az ENSZ-be. Magyarországgal is én írtam alá az első egyezményeket.

 Mi az, ami tetszik Önnek hazánkban, és mi az, ami nem?

Több dolog tetszik, mint ami nem. Négy és fél éve vagyok itt nagykövet. Tetszik, hogy a magyar emberek sokban hasonlítanak a kazahokra. Barátságosak, figyelmesek és segítőkészek. Példaértékűnek tartam a nemzetiségi politikát. Sok kazah él Magyarországon. Sok hasonlóság van a két ország kultúrájában. Most nem jut eszembe olyan, ami nem tetszik.

Milyen a kapcsolatuk Oroszországgal?

Barátságos és minden téren jó. Kilenc megyénk testvéri kapcsolatot alakított ki orosz megyékkel. Sok az orosz anyanyelvű Kazahsztánban. Sokan munkában is használják az orosz nyelvet. Kazahsztánban 120 nemzetiség lakik, és mintegy tízmillió kazah él külföldön.

Nagykövet Úr! Brüsszelben, a NATO-központban a magyar nagykövet azt mondta, nem tartja kizártnak, hogy egyszer Oroszország a NATO tagja legyen. Mi erről az Ön véleménye?

Ez Oroszország dolga. Mi ázsiai ország vagyunk, tagjai a sanghaji hatoknak ( Kazahsztan, Kína, Oroszország, Krigisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán) India, valamint Pakisztán is gondolkozik a belépésen

. Hogy néz ki önöknél a privatizáció és milyenek a gazdasági eredményeik?

Nem panaszkodhatok. Ma a gazdaság harminc százalékát a kis és középvállalkozások adják. Az iparban már 85 százalékos a privatizáció. Nagyon jó gazdasági eredményeket értünk el a 2000. évben, a GDP növekedése 9,6 százalékos volt, és folyamatosan javul az emberek életszínvonala. Tudna nekem néhány kazah-magyar együttműködést mondani? Együttműködésünk van a Hungaro-kábel Rt.-vel, a Hungaszekt Rt. pezsgőt szállít, az Agrometal pedig fagylalt-gyártó gépsort, tej- és sörfeldolgozó üzemet. Ezen kívül a Globus cég is megállapodás aláírása előtt áll egy kazah céggel. Szerződésünk van magyar városokkal, például Karcaggal, Kecskeméttel, Kiskunfélegyházával és a Pest megyei önkormányzattal.

Két évvel ezelőtt olvastam egy önnel készített interjúban, hogy magyar éttermek megnyitásáról gondolkoznak. Ez megtörtént?

Igen. Almatyban már működik egy magyar étterem, a neve „Harmadik fél-idő" és most készülünk Simkentben is nyitni egyet, ahol a vendégeket magyar ételekkel, szokásokkal és zenével várjuk. Ez a vendéglő a Budapest nevet fogja viselni.

Milyen a két ország között a kereskedelem és milyen területekre vár magyar befektetőket?

A két ország között a kereskedelem folyamatosan fejlődik. Magyarországról gyógyszerek, iparcikkek, bor érkezik, tőlünk színesfémek, gyapot. Be-fektetőket mezőgazdasági területeken, feldolgozásban, élelmiszeriparban várunk. Együttműködhetnénk a növény-védelem, az állategészségügy terén. Lehetne közösen a turizmust is fejleszteni Ha rám bíznák, én több magyar bort rendelnék, és cserébe több olajat exportálnék.

Forrás. Hetedhéthatár 2001. május 4.