Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Wild Katalin: Mi speciális nemzetiségi történelmet, földrajzot is tanítunk

2020.05.08

Wild Katalin: Mi speciális nemzetiségi történelmet, földrajzot is tanítunk

A közelmúltban a kisebbségekért díjakat nyújtotta át Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében a Parlament Vadásztermében 2000 december 18-án Orbán Viktor miniszterelnök. A díjazottakat felterjesztő Dávid Ibolya igazságügy-miniszter pohárköszöntőjében elmondta: „Noha ártó erők időről időre felütik fejüket, s az egymás ellen való küzdésre buzdítanak, vállvetve, békében kell az Európai Unióhoz csatlakoznunk." A díjazottak: Közösségi díjat kapott az ARACS Társadalmi Szervezet a Művelt Faluért, valamint Beloiannisz görög falu. Kisebbségért díjat kapott Barbér Istvánné és Boros Józsefné a szlovénség anyanyelvének és kultúrájának megőrzéséért tett munkájukért, Lénár Károly pápai káplán, Tartóskeddi esperes-plébános és Szilágyi Pál professzor, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanszékvezetője és Wild Katalin egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Német Nyelvészeti Tanszékének vezetője. 

A professzor asszony készséggel állt a Hetedhéthatár rendelkezésére.

 

wild_.katalin.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Azért szokták lapunkat meghívni kitüntetések átadására, mert biztosan van valaki a dél-dunántúli régióból, és a tapasztalatom szerint a pécsiek nagyon elöljárnak. Orbán miniszterelnök úr az Ön méltatásánál azt mondta, hogy Pécsett valami különleges tanszék működik az Ön irányítása alatt. Miben különbözik az Önök tanszéke más egyetemi tanszékektől?

Abban különbözik a tanszékünk, hogy

. Mi az Ön főbb területe?

Foglalkozom a dél-magyarországi németek népi kultúrájával, elsősorban a naptári év ünnepeivel, a gyermekjátékokkal és dalokkal, valamint a népi étkezés szokásaival. Néprajzi kutatásaim eredményeit két könyvben (társszerzővel) és több cikkben jelen-tettem meg.

 Mit jelent Önnek ez a rangos díj?

Örömet és újabb munkára serkentést.

SZARVAS ISTVÁN

Hetedhéthatár: 2001 január 5.